27.7.2018

Kiristysmomentin määrittely


Ellei pulttiliitos ole kunnolla suunniteltu kaikille käyttötiloille prosessissa, mukaan lukien järjestelmän häiriöt, tiivistysvarmuutta ei voida taata. Vuotojen välttämiseksi liitos on asennettava kiristysmomenttiin, joka on riittävä puristusjännitys tiivisteelle asennusvaiheessa, riittävä puristusjännitys tiivisteelle käytön aikana ja puristusjännityksen on oltava riittävän alhainen, etteivät osat vahingoitu kokoonpanon tai käytön aikana.


Kiristysmomentti on hyväksyttävissä oleva vaalean vihreällä alueella.

Kiristysmomenttia määritellessä on tiedettävä tiivisteen:
  • käyttölämpötila
  • nimellispaine
  • tiiviysluokka
  • puristusjännitys asennustilanteessa
  • pienin  tiiveysluokka käyttötilanteessa
  • suurin sallittu puristusjännitys käyttötilanteessa
  • Tiivisteen ryömytekijä (virumistekijä), on jäännösjännityksen ja alkuperäisen puristusjännityksen suhde käyttötilanteessa
  • Pultin lujuus ja venymä
  • Laipan suurin sallittu jännitys
eli muuttujia on monta, jotka vaikuttavat kiristysmomentin määrittelyyn. Haasteita asettaa myös asennusolosuhteet ja vaihtelun epätarkkuudet kiristystekniikassa. Ohjeet oikean kiristyksen laskentaan löytyy EN 1591 –standardisarjasta.
 
Tyypillinen spiraalitiiviste esimerkiksi on suunniteltu toimivaksi 50 MPa ja 200 MPa välillä. Jos puristusjännitys menee yli tai ali, niin liitos vuotaa.

13.7.2018

Tiivisteiden käsittely ja tiivisteiden varastointi

Tiivisteitä ei ole hyvä kantaa työhaalarin taskuissa, vaan niiden pitäisi olla suojakotelossa, jotta ne eivät likaannu ja kolhiinnu. Työkalupakin pohjalle tai auton lavalle irtijätetty tiiviste kolhiintuu ja ei tämän jälkeen vastaa uutta alkuperäistä. Tiiviste vaihdetaan myös aina uuteen, kun laippaliitos avataan.


Tiivistevalmistajan ohjeita on noudatettava. Esim. joitain tiivisteitä ei saa käsitellä paljain käsin. Grafiittitiivisteitä pitää käsitellä varoen, koska ne ovat hauraita ja murtuvat taivutuksesta. Tiivisteistä ei saa poistaa mitään osia, kuten esim. lisäainenauhoja. Tiivisteeseen ei saa joutua asennusrasvaa, eikä myöskään laipan tiivistepintaan.


Esimerkki tiivisteen suojakotelosta
Tiivisteitä pitää varastoida ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tiivistemateriaalin
valinnassa on otettava huomioon varastointiaika ja varaston olosuhteet. Esim. kuitutiivisteet vanhentuvat niiden sisältämien polymeerien takia ja niiden kimmoisuus ja muut ominaisuudet heikkenevät. 

Siksi pitää ottaa huomioon seuraavat varastoimiseen liittyvät ohjeet:

1. Säilytys alle 20 ºC tasaisessa lämpötilassa, koska tietyt materiaalit kovettuvat korkeammassa lämpötilassa.
2. Säilytys pimeässä, koska ultraviolettisäteily vahingoittaa tiivistettä.
3. Säilytys kuivassa tilassa.
4. Vältettävä säilytystä alueella, missä on otsonia.
5. Tiivisteet ja tiivistelevyt pitää säilyttää vaakasuorassa, ei naulassa roikkumassa tai rullalla. (Ikävä kyllä lähes poikkeuksetta olemme nähneet tiivisteiden riippuvan naulassa)
6. Alkuperäispakkauksessa, jos tiivisteessä ei ole tunnistemerkintöjä.

Grafiitti hajoaa itsestään, ja sen vuoksi valmistajat ilmoittavat sille maksimivarastointiajan. Elastomeeriä sisältävien tiivisteiden maksimivarastointiaika on noin neljä vuotta. Puhtaiden elastomeeritiivisteiden lisäksi elastomeeria voi olla sidosaineena mm. spiraalitiivisteissä. PTFE- ja kokometallitiivisteille eivät valmistajat yleensä ilmoita maksimivarastointiaikaa.


2.7.2018

Laippaliitosasentajan koulutuksen lähipäivä

Ennen lähipäivään osallistumista on pitänyt hyväksytysti suorittaa verkkokoulutus. Taitotalo (entinen Amiedu) on toteuttanut lähipäivän ensiksi kertaavalla teoriakokeella, jonka jälkeen tehdään demoja ja harjoituksia. Iltapäivällä on parityönä tehtävä pätevyyskoe. Artikkelin tiedot on vuodelta 2019, joten muutoksia on voinut tulla.

Koulutuksen taustasta ja päivien sisällöstä on kerrottu enemmän tässä kohdassa blogia.

Alla muutama rasti lähipäivän ohjelmasta. Lisää pääsee sitten tekemään ja näkemään koulutuksen aikana. Rasteilla käydään läpi mm. liitosten turvallinen purkamista, momenttiavainten käyttämistä oikein, ​kitkan vaikutuksen ymmärtämistä,​ laippojen asennuksen suoritustekniikka​, kiristysjärjestyksen tärkeyden merkitystä, voiteluaineita, tiivisteitä, vaarnoja...suurin yllätys monelle on ollut voiteluaineen suuri merkitys tiiveyden toteutuksessa.

Vaarnojen tunnistamista ja vaarnojen kuntojen arviointia
Harjoituslaite, jossa laitettu mannekiini kiinni.
Tiivisteiden tunnistaminen ja merkinnät
Momenttitesteri, oikeaan momenttiin kiristäminen on yllättävän hankalaa. Helposti menee yli 10-20% halutusta.
Väärän kiristysjärjestyksen testausta spiraalitiivisteellä.

Voiteluaineen merkitystä testetaan mm. painepaperin avulla.