31.10.2018

Momenttiavaimen oikeanlainen käyttäminen

Koulutuksia tehdessämme olemme huomanneet, että momenttiavaimella kiristäessä on ollut selkeitä virheitä tai momenttiavainta ei ole käytetty oikein. Kyse on ollut lähinnä tietämättömyydestä. Yllätyksenä kiristäjille on tullut lähinnä se, että momentit menevät helposti yli aiotusta. Väärä tekniikka voi antaa suurenkin heiton lopulliseen tarkkuuteen, jota käsiteltiin edellisessä tekstissä.

Huolellisesti tehty kiristys halvalla ”Motonet” avaimella tuottaa tarkemman kiristysvoiman liitoksessa kun taitamattomasti huippuavaimella tehty työ. Kaikilla avaimilla on mahdollista kiristää ruuviliitosta liikaa tai liian vähän. Yleisin virhe käytössä on avaimen liian nopea vääntäminen.

Momenttiavaimen oikean käytön todentaminen käyttöolosuhteissa on lähes mahdotonta. Kierreliitoksen laatu ja käyttäjä vaikuttavat toteutuneeseen kiristysvoimaan enemmän kuin eri avainten poikkeamat. Sinänsä jos edes kalibroimatonta momenttiavainta käytetään, niin se on parempi kuin ilman momenttiavainta tehty kiristys. Avaimia tulee käyttää huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaisesti haluttaessa varmistua oikeista tuloksista. Momenttiavaimen käyttötarkkuuteen voidaan vaikuttaa parhaiten kouluttamalla käyttäjiä.

Vääntömomentti (Nm), syntyy vääntämällä metrin pituisella varrella yhden newtonin voimalla. Esimerkiksi pyöristäen, jos yhden kilogramman voimalla ja metrin varrella väännetään, niin saadaan 10 Nm vääntömomentti. Varren pituuden ollessa kaksi metriä, niin vääntömomentti on 20 Nm.

Varmasti yleisimmän, naksahtavan, käsimomenttiavaimen käyttäminen.

  1. Tarkista, että momenttiavaimen kalibrointi on voimassa. Tarkista myös, että avain ei ole kolhiintunut tai muuten mennyt rikki.
  2. Säädä avain haluttuun momenttiin ja lukitse säätörulla. 
  3. Älä koskaan laita lisävartta tai putkea momenttiavaimen perään, se tekee siitä epätarkan ja voi rikkoa työkalun.
  4. Kiristä mutteri sormitiukkuuteen ja laita avain ja hylsy kiinni mutteriin.
  5. Kiinnitä huomiota työasentoon, käytä ruumista oikealla tavalla avuksi kiristyksessä.
  6. Laita käsi kahvaan sille tarkoitetulle kohdalle. Monen momenttiavaimeen on merkitty kohta, josta sitä pitää vetää.  Monet eivät tiedä, että tämän kuormituspisteen merkinnällä on vaikutusta avaimen tarkkuutteen. Jos et jaksa vetää yhdellä kädellä vaadittuun momenttiin, niin hae isompi momenttiavain.
  7. Varmista, että mutteri ei vastapuolella pääse pyörimään käyttämällä vasta-avainta.
  8. Kiristä vetämällä tasaisesti ja hitaasti yhdellä liikkeellä ja kun avain ilmoittaa naksahtamalla saavutetun momentin, niin lopeta kiristys välittömästi. Jos kiristysmomentti meni yli halutusta, niin löysää mutteria ja kiristä uudelleen.
  9. Vain yksi napsahdus riittää! Älä testaa toista kertaa kiristää samaa mutteria. Mutterit kiristyvät vähän lisää, jos tehdään ylimääräisiä naksauksia.
  10. Nollaa avain pyörittämällä momentti pienimpään arvoon jousen vapauttamiseksi. Älä kuitenkaan kierrä avainta mitta-asteikon ulkopuolelle tai pohjaan. (Periaatteessa on mahdollista, että momenttiavaimen vapauttamatta jättäminen voi pienentää jousen kykyä venyä ja palautua ajan myötä, laadukkailla avaimille tämän ei pitäisi kuitenkaan olla ongelmana)
  11. Laita avain sille varattuun suojakoteloon. 
  12. Älä käytä momenttiavainta muttereiden aukaisuun. Jos momenttiavainta käytetään muttereiden aukaisuun ja ylitetään avaimen suurin vääntömomentti-raja, niin tämä voi vaikuttaa avaimen tarkkuuteen.

Vinkit ja käyttöohjeet ovat yksinkertaisia, mutta näiden perussääntöjen käyttö voi joskus unohtua kiireessä. Haasteena on myös laippaliitostöissä, että momenttiavain ei mahdu aina väliin tai sitä ei päästä vetämään optimiasennossa.

12.10.2018

Momenttityökalujen tarkkuus ja momenttiin kiristäminen

Monta kertaa asentajilla ei välttämättä ole tietoa mihin momenttiin kyseinen liitos pitää kiristää. Tarkoitus voi olla vain laittaa kiinni liitos ja varmistaa, ettei se vuoda. Yleisesti voi sanoa, että liitokset kiristetään aivan liian tiukkaan ja näin halutaan varmistaa, ettei itse tekemä liitos ainakaan vuoda.

Vaikka olisi käytössä momentit, niin pitäisi myös käyttää oikeanlaisia työkaluja kiristämiseen. Mitä tarkempaan halutaan mennä laatua ajatellen, niin sitä laadukkaampia työkaluja pitäisi käyttää. Monta kertaa ajatellaan, että nämä pienet liitokset voi tehdä miten vain ja suuret laippaliitokset ja lämmönvaihtimet sitten laitetaan kiinni momenttiavaimella. Haasteena on, että esimerkiksi monettiavainta käytettäessä kiristyksen vaihtelu voi olla suurtakin riippuen asentajan tekniikasta, työkaluista ja muista asennusolosuhteista. Käsityökaluja käyttäessä todellinen kiristys voi olla mitä vain. Pienissä liitoksissa voi olla yllättävän pienet suunnitellut momentit ja tiivisteen puristuskestävyys voi tulla nopeasti vastaan.

Kiristystyökalujen tarkkuus

Kuten yllä olevassa taulukosta nähdään, niin parhaaseen tulokseen pääsee käyttämällä venymää mittaavia vaarnoja, kuten esimerkiksi RotaBoltia. Sitten tulee hydrauliset vaarnan venytystyökalut ja voimaa näyttävät aluslevyt ja hydrauliset momenttivääntimet. Käsikäyttöisillä momenttiavaimella on myös aika suuri vaihtelu, ja tämä riippuu käyttäjän osaamisesta. Paineilmatyökaluilla, vasaroilla ja muilla hakkaavilla työkaluilla liitos varmasti menee kiinni, mutta eri asia on, että vuotaako se.