Tasotiivisteen (virallinen termi), kuitutiivisteen tai pehmeiden tiivisteiden valinnassa ei ole olemassa samanlaista standardia kuin spiraalitiivisteissä, joka määrittelisi esimerkiksi värin perusteella mitä mateiaalia tiivisteet ovat. Klingerin vihreä tiiviste on ihan eri materiaalia kuin Chestertonin vihreä tiiviste. Siksi oikea tiiviste tässä tiivistetyypistä pitää ehdottomasti katsoa asennusohjeesta tai isometristä ja verrata merkintää tasotiivisteen merkintöihin.
|
Eri tiivistevalmistajien tasotiivisteitä. |
Näissä tiivisteissä haasteena on myös se, että ne leikataan suuresta levystä joko valmiina toimittajalla tai itse konepajalla. Näin tiivisteisiin ei jää merkintää sen halkaisijamerkinnöistä eikä paineluokista. Tasotiivisteillä on merkitystä myös paksuudella ja sen pitää olla ohjeiden mukainen, koska eri paksuudet tiivisteet puristuvat suhteellisesti eri verran riippuen paksuudesta. Esimerkkinä alla on Klingerin tekemä Klingersil C-4430 kuitutiiviste, jota voi saada 0.5 mm, 1.0 mm, 1.5 mm, 2.0 mm ja 3.0 mm paksuisena.
|
Tasotiiviste toimituspakkauksessa, jos pakkaus olisi poistettu, niin ainut tapa katsoa oikea tiivisteen koko mittaamalla. DN100 halkaisijaisen tiivisteen mitat ovat 162 x 115 x 2 mm (ulkohalkaisija, sisähalkaisija ja paksuus). |
Alla on testattu tasotiivisteen oikeaa kokoa laippaa vasten. Tämä on oikea tapa testata, että tiivisteen koko on oikea liitokseen. Huomaa, etttä sisäpuolella tasotiiviste ja spiraalitiiviste on aina vähän pienempi kuin putken sisähalkaisija. Tärkeintä on, että tiiviste keskittyy ruuvireikien kohdalta oikein ja on liitoksessa keskellä, joten tiivisteen ulkokehän halkaisijaan pitää kiinnittää huomiota.
|
Tiivisteen kokoa kannattaa testata kokeilemalla sitä tiivistepinnalle.Tiivisteen voi asentaa kumminkin päin haluaa. |