Jokainen hyväksytysti laippaliitosasentajan pätevyyskokeen läpäissyt saa todistuksen ja kortin. Marraskuun lopussa 2018 Amiedu on pätevöittänyt hieman yli 1000 henkilöä taulun 1 tasolle, sekä tämän lisäksi, muita tauluja osalle osallistujista. Hylättyjä henkilölöitä on myös kaksinumeroinen luku.
Standardin SFS-EN 1591-4 mukaan pätevyys on voimassa 5 vuotta ja sitä voidaan jatkaa, jos kummatkin alla oleva ehdot täyttyvät:
- asentajalla ei ole yli 6 kuukauden taukoa laippaliitostöissä
- työnantaja ei ole kyseenalaistanut asentajan kelpoisuutta, käytännön taidon tai tietotaidon osalta tehdä laippaliitostöitä
Hitsaajilla on sama vaatimus, että työnantaja kuittaa 6 kk välein, että hitsaaja on hitsannut pätevyystodistuksen pätevyysalueella. Jos tauko on ollut suurempi, niin tällöin pitää mennä uudestaan pätevyyskokeeseen. Saksassa ja Suomessa todistuksessa ei ole sellaista kohtaa verrattuna hitsaajan pätevyystodistukseen, johon suoraan voisi kuitata 6 kk jatkamiset. Saksassa tosin annetaan koulutuksesta mukaan tarralappu, johon kuittaukset voi tehdä. Tarralapun voi laittaa sitten työkalupakin kylkeen tai todistukseen kiinni. Saksasta sai mukaan myös vihkosen, johon voi kirjoittaa ylös minkätyyppisiä laippoja ja millä laajuudella on tehnyt. Ongelmana vain on, että tämä yli 6 kk tauot on paljon kiinni työnantajan ja tekijän valveutuneisuudesta. Haasteena on myös, että seisokit ovat kesällä ja asentajat saattavat olla muissa töissä yli tuon 6 kk rajan.
|
Esimerkki laippaliitos-asentajan pätevyyskortista |
|
Saksassa myönntetty pätevyyskortti |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti