17.3.2018

Tehtaiden laippaliitosten laadunhallinnan periaatteet ja menettelytapoihin liittyvät haasteet



Tyypilliset laadunhallintaan liittyvät laippaliitosten haasteet johtuvat yleensä tehtaiden kunnossapitofilosofiasta, ennemmin kuin asentajien ammattitaidosta, liittyen laippaliitosten tiiveyteen. Alla on kolme kohtaa, joissa yrityksissä yleensä kohdataan.

1. Yritysten kustannusten vähentämiseen liittyvät hankkeet
Tämä voi johtaa halvempien komponenttien hankintaan (esimerkiksi käytetään halvemman lujuusluokan pultteja) tai käytetään vanhoja pultteja niin pitkään, että niiden tiivistyskyky on olematon. Kustannusten vähentäminen tässä voi vaikuttaa toteutuneen momentin huomattavaan pienentymiseen ja tällöin ei saavuteta tiivisteelle riittävää kuormitusta. Huom. Suurissa erissä ostettuna vaarna-mutteri-pari on aika halpaa, mutta tietenkin jos niitä joudutaan vaihtamaan kymmeniä tuhansia, niin silloin ne ovat jo suuri kustannus. Toisaalta vuotavan liitoksen kustannuksiin verrattuna vaarnojen kustannus on mitätön. 

2. Kontrolloitujen kiristysmenetelmien vähäinen käyttö
Momenttiavainten tai muiden momentin-/voimanmittaus välineiden vähäinen käyttö asentaessa. Tiukentuneet vaatimukset vuotojen ja päästöjen hallinasta tehtaissa on johtanut siihen, että yritykset ovat laatinee ohjeita ja kouluttaneet asentajia laippaliitosten asentamiseen. Enää laippaliitoksia ei pitäisi laittaa kiinni fiiliksen perusteella, vaan halutaan kiinnittää asennustarkkuuteen huomiota.


3. Ohjeiden ja standardien puuttuminen, hyväksyttyjen asennusproseduurien puuttuminen ulkopuolisilta urakoitsijoilta
Luotettava laippaliitosten asennus edellyttää, että kaikki prosessissa mukana olevat henkilöt ovat tietoisia tehtävistään ja toteuttavat tehtävänsä oikein. Tehokkaat menettelytavat yhdessä koulutuksen ja toteutuksen todentamisen kanssa ovat välttämättömiä yleensä hektisessä huoltoseisokissa. 

=> Tehtaiden laippaliitosten laadunhallinnan periaatteet ja menettelytavat voivat ratkaista seuraavan seisokin onnistumisen. Käytetään asianmukaisia työkaluja, tehdään asiat kerralla oikein ja varmistetaan, että urakoitsijat ovat koulutettuja ja ohjeistettu tehtaan käytäntöihin. Tarkoitus on vähentää ennakoimattomia pysäytyksiä, vähemmän tuotteiden menetyksiä ja tehdä työympäristöstä turvallisempi.


7.3.2018

Laippaliitosasentajan EN-standardi SFS-EN 1591-4


Koulutus ja osaaminen, kokemus ja tieto sekoittuvat usein keskenään. Koulutus ei ole osaamisen takaaja, kuten kokemus ei ole taidon ja ymmärryksen takaaja. Riittävä pätevyys saavutetaan, kun asentajan koulutus ja kokemus yhdistetään kykyyn soveltaa uutta tietoa. 

Laippaliitosasentajan pätevyys muodostaa yleisen pätevyyden toimia laippaliitosasentajana Euroopassa. Standardi velvoittaa kuitenkin työnantajaa tai tilaajaa antamaan lisätietoa ja mahdollisesti koulutusta toimipaikkakohtaisista toimintatavoista, prosesseista ja laitteista.

Standardi on jaettu 11 eri tauluun, joista ensimmäisenä pitää käydä perustaso. Tämän jälkeen voi sitten käydä muut taulut halutussa järjestestyksessä. Perustason koulutuksessa käydään läpi muun muassa laippojen liitostyyppejä, tiivisteitä, turvallisuutta, liitoksen purkamista ja asentamista, tiivistepinnan tarkistamista ja puhdistamista, laippojen linjaamista ja kohdentamista, ruuvien materiaaleja, kiristysjärjestystä, voitelua ja asennuksen dokumentontia.

Standardi jäsentyy 11 eri tauluun  (suomennos epävirallinen)
Taulu 1.  Perustaso
Taulu 2.  Hydrauliset kiristystyökalut
Taulu 3.  Hydrauliset momenttityökalut
Taulu 4.  Lämmönvaihtimet ja painelaitteet
Taulu 5.  Hauraat laippamateriaalit
Taulu 6.  Ruuvikuorman toteaminen asentamisen jälkeen
Taulu 7.  Laippayksiköt, ”Kompaktilaipat”
Taulu 8.  Pantaliitokset
Taulu 9.  Erikoisliitokset/erikoislaipat
Taulu 10.Pienet puristusliitokset
Taulu 11.Laippaliitosten suunnittelu

Jokaiselle taululle on tehty sisältövaatimukset ja vaadittu osaaminen. Kaikille tauluille ei ole olemassa kaupallista koulutusta toistaiseksi Euroopassa.

Standardin SFS-EN 1591-4 määrittelemät vaatimukset koulutukselle ja pätevöinnille :
•    pätevyysvoimassa 5 vuotta
•    ei yli 6 kk taukoa asennuksissa. Työnantajan velvollisuus pitää yllä rekisteriä.
•    aikaisempaa kokemusta ei edellytetä eikä myöskään huomioida koulutuksen toteutuksessa
 

Laippaliitosasentajan koulutus ja pätevöinti

Laippaliitoksia on Suomessa asennettu aina ja vaatimustaso on vaihdellut lekasta momenttiavaimeen. Laippaliitosten asentamiseen on annettu yritystasoilla koulutusta ja kokeneemmat ovat myös opettaneet tulokkaille oikeita käytäntöjä ja toimintatapoja. Vaatimustaso on kuitenkin noussut ja standardeja laippaliitosten asentamiseen on luotu pääsääntöisesti maailmalla tapahtuneiden onnettomuuksien takia. Euroopassa on ollut mahdollista käyttää 2013 eteenpäin standardia SFS-EN 1591-4, Flanges and their joints. Part 4: Qualification of personnel competency in the assembly of the bolted connections of critical service pressurized systems, mukaista koulutusta. Lähes vastaavan sisältöinen ASME PCC-1” Guidelines for Pressure Boundary Bolted Flange Joint Assembly julkaisi 2013 uudemman version koulutuksesta. Toki koulutusta ja pätevyyksiä on ollut ennen tätä kansallisilla tasoilla mm. Saksan ja Norjan öljyteollisuudessa on ollut ennen tätä pakolliset koulutuksen asentajille, mutta nyt vaatimukset ovat leviämässä muuallekkin. Vaatijoina monta kertaa on tietenkin yritysten omat intressit, mutta esimerkiksi vakuutusyhtiöiltä voi tulla myös vaatimuksia. Kirjoitan toisessa blogissa koulutuksen historiasta myöhemmin.

Amiedu on toteuttanut kahden päivän koulutuksen osittain verkkokoulutuksena, jossa ensimmäinen päivä on teoriaa verkossa ja toinen päivä on lähipäivä, jossa tapahtuu pätevöinti. Standardissa on annettu koulutuksen sisältö, jota asentajan pitää osata koulutuksen jälkeen.
 
Huomautus, Amiedu on nykyään Taitotalo, josta voi vielä kysellä koulutuksia. 

Amiedu on on toteuttanut koulutuksen kahdessa päivässä:
1. päivä. Verkkokoulutus, 8 h
  •   Standardin SFS-EN 1591-4 ja muut vaatimukset ja ohjeet, tilaajien spesifikaatiot
  •   Vuotojen hallinta, työturvallisuus ja laadukkaat laippaliitokset
  •   Työkalut, kiristysvoimat ja kiristystekniikat, oikeanlainen asennustekniikka
  •   Lyhyitä videoituja asennussuorituksia: liitosten aukaisu ja kiinnitys
  •   Ruuvityypit, tiivisteet, laipat, pintojen valmistelu
  •   Asennusten merkintä, dokumentointi ja tarkastus
  •   Yhteenveto opitusta ja verkkotesti
2. päivä. Asennusharjoitukset ja pätevöinti, 8 h
  •   Asennuspäivän toteutus: tavoitteet, työturvallisuus ja järjestelyt
  •   Teoriakoe: osaamisen varmistus
  •   Asentamisen mallisuorituksia ja käytännön harjoituksia
  •   Pätevyyskokeet: kirjallinen ja asennustehtävä
Laippaliitosasentajan koulutus ja pätevöinti:
Linkki koulutukseen


Alla kaksi artikkelia, joissa kerrottu koulutuksen toteutuksesta Nesteen kanssa.